Kosmetik och kirurgi

Det har blivit väldigt populärt med kosmetisk kirurgi samt plastikkirurgi idag och allt fler kvinnor (även män) vill förändra sitt utseende. Vad innebär det att genomgå kosmetisk kirurgi egentligen? Vad är skillnaden mellan de olika begreppen skönhetskirurgi, kosmetisk kirurgi, estetisk plastikkirurgi och så vidare?

Själva syftet med estetisk plastikkirurgi eller kosmetisk kirurgi är att erhålla ett utseende som du är mer nöjd med och som kommer att få dig att må bättre. Ingreppen har blivit betydligt säkrare än tidigare, ger mindre smärta och bättre resultat. Det är viktigt att du förstår att det är ett stort beslut att genomgå en operation och att förändringen av ditt utseende är permanent. Beslut till ett ingreppet bör vara ditt eget och inte någon annans. Var noga med att välja en kvalificerad klinik som exempelvis Citadellkliniken som utför professionella bröstlyft i Malmö bland mycket annat. Bröstlyft är ett perfekt alternativ för dig som är nöjd med storleken på dina bröst men upplever att bysten blivit hängig på grund av amning. Kliniken är medlem i svensk förening för estetisk plastikkirurgi vilket garanterar att läkarna på Citadellkliniken har specialistkompetens i plastikkirurgi.

Det är viktigt att veta att ord som du kan söta på online eller i annonser såsom specialist på kosmetisk kirurgi, utbildning med inriktning mot estetisk eller kosmetisk kirurgi samt estetisk kirurg inte kräver någon specialistkompetens. Ordet plastikkirurgi däremot kräver specialistkompetens för att få användas eftersom ordet är namnskyddat. I Sverige har dock många specialister i plastikkirurgi vidareutbildat sig även inom estetisk kirurgi.

Tyvärr har många svenska kvinnor valt att utföra skönhetsoperationer utomlands. Detta har för några av dessa kvinnor medfört ett vandaliserat utseende. De har låtit sig luras av skönhetsklinikers hemsidor där de kan skriva precis vad de vill för att få betalande patienter. Trots många varningar för plastikturism fortsätter svenska kvinnor att göra sina skönhetsbehandlingar utomlands med stora risker. De som drabbas av komplikationer efter utförd plastikoperation utomlands hamnar givetvis i svenska sjukhus. Vanligast är infektioner i såren eller ärren efter ingrepp såsom arm- och lårplastik samt bröstförstoringar som ger infekterade bröst. Men det kan förekomma betydligt värre skador än detta och i en del fall går det inte att återställa utseendet till fullo.

Att operera sig utomlands kan bli en betydligt dyrare erfarenhet än förväntat. Du riskerar också att utsätta dig för icke kvalificerade läkare som kan orsaka stora skador på din kropp. Det finns många goda anledningar att avstå från att opera sig utomlands. Låt inte priset vara den avgörande faktorn när du vill genomgå en plastikoperation utan se först till att kliniken är trygg, säker och kvalificerad. En billigare operation utomlands kan alltså bli väldigt kostbar när något går fel. Risken för infektioner är mycket hög plus att du riskerar att utsätta dig för sjukhusbakterier som Sverige är i stort sett befriat från. Även om det är billigare att åka till exempelvis Turkiet för att göra en plastikoperation är det inte värt risken. Komplikationer från dessa operationer utomlands är både smärtsamma och dyra.

Ett gott råd är att vända dig till en godkänd och professionell klinik i Sverige för trygg och säker kosmetisk behandling och plastikkirurgi.


Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *